Theraplay - udføres af certificeret terapeut
Theraplay er en relations baseret legeterapi, der er både interaktiv og sjov. Metoden arbejder på det før-sproglige område og udviklingen sker i samspillet. Theraplay tager udgangspunkt i både tilknytningsteorien og neuropsykologien, hvor legene er tilpasset hjernens tidligst udviklede områder.
Legene er fordelt på fire dimensioner:
Omsorg – her styrkes evnen til selvfølelse, nedregulering (reducerer stress), den indre tryghed, taktile problematikker og skaber intimitet.
Struktur – her arbejdes der med behovsudsættelse, evnen til at følge guidning, forudsigelighed, tryghed samt ydre regulering.
Engagement – her styrkes kontaktevnen, det sociale system aktiveres, samt det legefulde og glædesfyldte samspil.
Udfordring – her øges barnets selvtillid og kompetencer, samt evnen til at overskride og flytte grænser
For at vurdere det enkelte barns behov, udføres en MIM (Marschack interaktions metode) som er en dokumenteret analysemetode, der består af ca. 9 lege, som udføres af omsorgspersonen og barnet. Samspillet videofilmes og analyseres af terapeuten, der efterfølgende bygger forløbet op. Sessionerne videofilmes og analyseres og der gives løbende konstruktiv feedback og vejledning med relevante videoklip og ”hands on” guidning i selve sessionerne.
Metoden anvendes til familier, børn og unge med psykosociale og adfærdsmæssige vanskeligheder og er særdeles god til børn med relations- og tilknytningsforstyrrelser. Theraplay anvendes oftest til børn og unge i alderen 1½ til ca. 14 år, men kan også anvendes til voksne og gravide. Metoden er tilpasset den enkeltes følelsesmæssige alder frem for den faktiske.
Theraplay anvendes både som individuelt forløb (barn-terapeut) og som dyade-forløb (barn, primær omsorgsperson og terapeut) Barnets primære omsorgsperson kan enten være biologisk, pleje- eller adoptivforældre. Theraplay kan også anvendes som familieterapi, hvor flere eller alle familiemedlemmer deltager.
Theraplay anvendes bl.a. som en styrkende indsats i forbindelse med adoption og nye plejebørn. Kom godt fra start – forstå dit nye barns styrker og udfordringer.
Et Theraplay forløb må forventes at udgøre mellem 18-24 sessioner/feedbacks. Der skal forventes deltagelse en gang om ugen. Ved alvorligt omsorgssvigt kan et Theraplay forløb strække sig over 8-10 måneder.
Der udarbejdes en skriftlig analyse i opstarten, hvor indsatsområderne beskrives, samt en evaluerende og mere dybdegående skriftlig rapport ved afslutningen. Dette kan være et ønske fra fx foranstaltningerne, der evt. har bevilliget forløbet.
Har du spørgsmål?
Har du nogle spørgsmål, eller ønsker du at vide mere, er du meget velkommen til at henvende dig allerede i dag. Sammen drøfter vi din situation, ønsker og behov.